Sumpah Setia Sultan Sulaiman Djohor dan Daeng 5 Bersaudara

Dalam Sejarah Kerajaan Johor, Pahang, Riau dan Lingga sampai ke Lingga Riau ada Sumpah Setia Melayu Bugis. Sumpah setia yang menjadi salah satu sumber tata negara Kerajaan masa itu. Sumpah Setia telah menempatkan sejelas-jelasnya kedudukan pihak Bugis dan Melayu dalam pemerintahan kala itu.
Raja Ali Haji dalam karya Sejarahnya Kitab Silsilah Melayu dan Bugis dan sekalian Raja – rajanya mengatakan ” Kemudian berkata Upu-upu yang berlima itu kepada Raja Sulaiman, adapun yang seperti permintaan Raja Sulaiman kepada saya semua itu, saya terimalah. Akan tetapi hendaklah kita semua ini berjanji dahulu betul2. Maka Jawab Raja Sulaiman, baiklah. Dan khabarkanlah oleh Upu-Upu itu boleh saya dengar.
Syahdan berkata pula Upu Daeng Perani. Adapun jika jaya pekerjaan saya semua ini sekali lagi melanggar Siak, maka sebelah Raja Sulaiman menjadi Yamtuan Besar sampailah kepada turun menurunnya, dan saya semuanya menjadi Yamtuan Muda sampailah kepada turun-menurunnya juga, tiada boleh yang lain, Maka boleh pilih saja yang lima beradik ini, mana – mana jua yang disukai oleh orang banyak, maka dianya itulah yang jadi Yamtuan Muda, tiada boleh tiada. Dan lagi pula Yamtuan besar jadi seperti perempuan saja, jika diberinya makan baharulah makan ia. Dan Yamtuan Muda jadi seperti laki-laki. Dan jika datang satu-satu hal atau apa-apa juga bicara, melainkan apa-apa kata Yamtuan Muda. Syahdan sekali perjanjian kita mana-mana yang tersebut itu, tiada boleh diobahkan lagi. Maka boleh kita semua pakai sampai kepada anak cucu cicit turun temurun kita kekalkan selama-lamanya.”
Dalam Kumpulan Ringkas berbetulan Lekas karya Raja Ali Kelana dapat diketahui ada delapan kali sumpah setia yang diperbuat oleh Yang Dipertuan Besar dengan Yang Dipertuan Muda. Jika dicermati perjanjian Sumpah Setia Melayu Bugis yang benar-benar diperbuat oleh Yang Dipertuan Besar dari sebelah Melayu hanyalah tujuh kali. Sumpah setia Melayu Bugis yang terakhir diperbuat oleh Sultan Sulaiman Badrul Alam Syah dengan Yang Dipertuan Muda Raja Muhammad Yusuf Al Ahmadi. Tahun 1883 Sultan Sulaiman Badrul Alam Syah mangkat di Daik, selepas itu berakhirlah Dinasti Bendahara menduduki tahta Kerajaan Lingga – Riau.

[nivoslider id=”374″]

[popup id=”Siak” title=”Warisan” theme_id=”396″ size=”small” width_unit=”px” height_unit=”px” location=”center top” position_right=”0″ position_left=”0″ position_bottom=”0″ position_top=”100″ animation_type=”fade” animation_speed=”350″ animation_origin=”center top”][/popup]

Tinggalkan sebuah komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *